27 huhtikuuta, 2013

Matoilla uutta ilmettä kotiin

Tervareitissä oli eilen teemana Koti ja asuminen. Kirjoitin lehteen juttua aiheeseen liittyen.


Oletko ajatellut millainen vaikutus matolla on huoneen ilmeeseen? Kodin tekstiileistä matot ovat verhojen ohella yksi tunnelmaan eniten vaikuttavista valinnoista. Oikeanlaisella matolla voidaan luoda kodikkuutta ja sitoa sisustusvärit kokonaisuuksiksi. Matoilla voi vaikuttaa myös huoneen tilantuntuun ja äänimaailmaan.  Paksu käsinkudottu villamatto tai pörröinen ryijymatto tuovat huoneeseen lämpöä ja vaimentavat ääniä. Ohut viskoosimatto tai kudottu puuvillamatto antavat modernin ilmeen. Matto toimii myös isoissa tiloissa tilan rytmittäjänä, ja sen avulla saadaan muuten irrallisiksi jäävät kalusteet ankkuroitua paikoilleen visuaalisesti. Mattoa valittaessa tulisi huomioida myös väri- ja kuviomaailman sopivuus kyseiseen tilaan. Runsaat, klassiset kuviot sopivat antiikkihuonekalujen kanssa, samoin tummat ja puuteroidut värisävyt. Modernissa sisustuksessa ovat puhtaansävyiset ja selkeälinjaiset matot edukseen. Tumma matto imaisee katseen ja antaa huoneeseen tunnelmaa, kun taas vaalea matto raikastaa ja lisää tilan tuntua. Jos huoneessa on useampia mattoja, tulisi niiden sopia tyylillisesti yhteen ja niissä tulisi olla ainakin yksi yhteinen väri.
Maton valintaan vaikuttaa myös tila johon se sijoitetaan. Makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen voi valita arempaakin materiaalia, kun taas keittiöön ja käytävälle kannattaa valita helposti puhdistettava matto. Villa materiaalina hylkii likaa joten kudotun villamaton voi sijoittaa vaikka ruokapöydän alle. Ruokapöydän alle kannattaa valita tarpeeksi suuri matto jotta tuolin voi siirtää pöydän äärestä ilman, että se tarttuu maton reunoihin. Sopiva mitta on vähintään 60 cm pöydän yli. Olohuoneessa maton tarkoitus on koota huonekalut ryhmäksi. Maton reunat voivat jäädä n. 10 cm sohvan ja nojatuolien reunasta tai mennä reilusti niiden alle. Maton koolla ja muodollakin on väliä. Pitkässä käytävässä kapea matto korostaa käytävän pituutta entisestään. Kannattaa valita käytävään tarpeeksi leveä matto, mielellään esimerkiksi 100 cm leveä matto 120 cm leveään käytävään. Käytävään voi valita myös kaksi erillistä mattoa. Visuaalisilla seikoilla voidaan myös vaikuttaa huoneen ilmeeseen, poikkiraitainen tai kuviollinen matto leventää tilaa. 

Suunta viskoosi- ja puuvillamattoihin


Mattoliike Lean matossa kerrottiin, että suosituin koko on edelleen 160x230 cm, mutta esimerkiksi kulmasohvan kanssa käy monesti paremmin 140x200 cm kokoinen matto. Voit yhdistää myös kaksi pienempää mattoa yhdeksi kokonaisuudeksi jolloin niiden liikuttelu on helpompaa. Ryijymattojen kanssa tämä onnistuu helposti. Mattoja saa myös omien mittojen mukaan, joten hankalammankin malliseen tilaan löytyy varmasti sopiva matto. Aikaisemmin suosittua ryijymattoa ei mene enää niin paljon, vaan nyt suositaan keveitä viskoosi- ja puuvillamattoja. 

Matoilla voi vaikuttaa huoneen tilantuntuun ja äänimaailmaan. Paksu villamatto tai pörröinen ryijymatto tuovat huoneeseen lämpöä ja vaimentavat ääniä.

Intialaisessa käsinkudotussa villamatossa on kaunis kuvio.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi.