29 tammikuuta, 2013

Kohti vihreää

Kirjoitan silloin tällöin kolumneja meidän paikalliseen lehteen Tervareittiin. Tänään julkaistiin kirjoitukseni jossa pohdin viherkasveja sisustuksessa.

Päivät pitenevät jälleen kuin huomaamatta ja kuukauden päästä on jo mitä parhainta aikaa vaihtaa viherkasveille mullat. Samalla voi katsoa kodin kasveja uudelleen sillä silmällä miten ne sopivat kodin sisustukseen. En tarkoita, ettei Jukka-palmu sopisi maalaisromanttiseen kotiin, vaan sitä miten kasvit on sijoiteltu kotiin. Onko yksi kukka yhdessä nurkassa ja toinen toisessa? Kukkien sijoitteluun pätee sama sääntö kuin tauluihin tai koriste-esineisiin, niitä ei kannata ripotella ympäriinsä vaan koota yhteen asetelmaksi. Kukat paitsi näyttävät paremmalta ryhmässä, ne myös viihtyvät toistensa seurassa. Voit koota ikkunan lähelle kokoelman erilaisia viherkasveja kuten kirjo- ja viirivehkoja, palmuvehkoja, rönsyliljaa tai saniaisia. Kasvien erilaiset lehdet ja korkeuserot tuovat ryhmään mukavaa vaihtelua. Kukkivilla kukilla kuten pelargoniat, atsaleat ja orkideat saat tuotua kotiin väriä ja voit toistaa samoja värejä myös kodin sisustustekstiileissä.

Kannattaa myös käyttää hetki kukkaruukkujen miettimiseen. Astia on osa sisustusta ja luo toivotunlaista tunnelmaa. Ruukku voi olla perinteinen punasavinen tai uusi linjakas altakasteluruukku.  Koristeellinen ja kuvioitu ruukku on parhaimmillaan yksinkertaisen viherkasvin astiana, värikkään kukan ruukuksi taas sopii yksivärinen astia. Voit myös piilottaa ruukun kauniin korin tai puulaatikon sisään. Suurempaan laatikkoon voit koota ryhmän erilaisia kasveja ja antaa niiden rönsyillä reunan ylitse. Matalaan astiaan voi koota asetelman esimerkiksi erilaisista mehikasveista tai kaktuksista ja peittää mullan koristekivillä. Tällainen asetelma sopii hyvin pelkistettyyn tyyliin. Nyt on myös suosiossa erilaiset viherseinät joilla saat vehreyttä kotiin. Tällaista viherseinää voi käyttää vaikka tilanjakajana, samalla se vaimentaa ääniä. Seinän voi tehdä myös itse laittamalla avohyllyyn kasveja jotka viihtyvät hämärämmässä eivätkä tarvitse suoraa valoa. Keittiöön voi tehdä pienen viherseinän vaikka kiinnittämällä ikkunan eteen lasihyllyjä ja erilaisia yrttejä kahteen tai kolmeen kerrokseen.


Sana vihersisustus tuo mieleen monesti toimistojen ja julkisten tilojen sisustuksen, mutta siihen kannattaa panostaa myös kotona. Jo muutama elävä kasvi luo kotoisaa tunnelmaa. Ei kannata huolehtia vaikkei olisikaan varsinainen viherpeukalo, löytyy myös helppohoitoisia kasveja jotka tyytyvät vähään. Ja jos joku kuihtuu, ei kannata jäädä suremaan vaan heittää se reilusti pois ja hankkia uusi, kasvit eivät kuitenkaan ole kovin kalliita. Jos et yhtään tunne itseäsi viherpeukaloksi, piristä kotisi ilmettä erilaisilla leikkokukilla. Meneillään oleva tulppaanikausi antaa mahdollisuuden tuoda kotiin kaikkia sateenkaaren värejä.

Tässä vielä muutama inspiraatiokuva.

kuva

kuva
kuva
kuva
kuva
kuva
kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi.