04 maaliskuuta, 2014

Mitä sisustaminen on?

Kirjoitan silloin tällöin kolumneja meidän paikalliseen lehteen Tervareittiin. Tänään julkaistiin kirjoitukseni jossa pohdin mitä sisustaminen on ja miksi sisustetaan?

Sisustus on suuria linjoja ja pieniä yksityiskohtia. Se ei ole pelkästään sopivien sohvatyynyjen metsästystä vaan tapa tehdä kodista viihtyisä ja rauhoittava paikka. Ihmisellä on aina ollut tarve tehdä ympäristöstään mieleinen. Mikseipä siis myös kodista jossa vietetään paljon aikaa ja rentoudutaan työpäivän jälkeen. Sisustuksen tarkoitus on saada hyvälle tuulelle. Eri ihmisille sisustus tarkoittaa eri asioita, mutta perimmiltään sisustuksen tarkoitus on saada sinut voimaan hyvin ja auttaa jaksamaan. Toiselle viihtyisä ja kaunis tarkoittaa valoisaa ja avaraa kotia, toinen pitää lautalattioista ja räsymatoista. Ehkä omalla tärkeällä perintöhuonekalulla on paikkansa tai olet hankkinut designtuotteen jota varten olet kauan säästänyt.

Sisustus elää ja muuttaa muotoaan. Koti ei ole koskaan valmis vaan elää pikkuhiljaa pienten muutosten voimalla ja toisinaan suurempina sykäyksinä esimerkiksi remontin myötä.  Materiaalien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suuriin kiinteisiin pintoihin kuten lattioihin ja kattoon tai kylpyhuoneen laattoihin. Niitä ei uusita yhtä usein kuin tapetteja tai maalipintaa. Toki nykyään myös näitä uusitaan tiheämmin, enää sisustuksen ei ole tarkoitus kestää kahta vuosikymmentä. Mutta kun suuret asiat ovat kunnossa, niin niitä voi piristää pienillä muutoksilla. Toimivat säilytyskalusteet voi päivittää vetimet vaihtamalla tai keittiön ilmettä muuttaa uusimalla tasot. Yhtä tärkeitä ovat kuitenkin myös pienet muutokset kuten uudet keveät verhot tai uusi matto. Luo silmäys kotiisi ja mieti onko se tasapainossa sinun kanssasi.

Nykyään sisustus on harrastus siinä missä ruuanlaitto tai puutarhanhoitokin. Sisustusideoita tulvii lehdistä, televisiosta ja netistä. Saattaa jopa tuntua, että sisustus on hieno harrastus joka vaatii aikaa ja rahaa. Enemmän se on kuitenkin perusasioiden kuntoon laittamista. Sisustuksen ei tarvitse olla tylsää tai seurata viimeisimpiä trendejä. Sisustajia on yhtä monenlaisia kuin meitä ihmisiä. Toiselle ovat tärkeitä selkeät linjat ja minimalistinen tyyli. Toinen haluaa eletyn elämän näkyvän kodissaan. Kaikki tavat sisustaa ovat yhtä oikeita, sillä emme sisusta toisille, vaan itseämme varten. Hyvä sisustus tekee arjesta toimivaa. Hyvin suunnitellut materiaalit ja toimivat säilytystilat helpottavat arjen rullaamista ja aikaa jää rentoutumiselle ja kodista nauttimiselle. Oikeanlainen materiaali lattiassa tai keittiön tasoissa helpottaa puhtaana pitämistä. Hyvin suunniteltu säilytystila tekee arjesta helpompaa, kun tavaroille on paikkansa eivätkä ne jää pyörimään ympäriinsä. Toisessa elämäntilanteessa edullinen sohva voi olla perusteltu valinta, toisinaan kannattaa panostaa laatuun joka kestää aikaa. Tarkoitus on kuitenkin tehdä ratkaisuja jotka sopivat sinulle nyt ja tässä.Leikkasin omenapuuta ja laitoin pari oksaa veteen.
Viikossa on jo näin isot silmut. Keväistä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi.