22 toukokuuta, 2016

Sisustuksen ihanuudet ja kamaluudet

kuva

Kuten jo facebookissa kerroinkin niin olin keskiviikkona Kalajoella synttäriseminaarissa, Artema on järjestänyt sisustusneuvojakoulutusta jo 10 vuotta. Seminaari oli Topi-Keittiöiden myymälässä ja paikalla oli Hanna Sumari kertomassa ”Sisustuksen ihanuuksista ja kamaluuksista”. Kerron nyt teille omin sanoin mistä kaikesta Hanna jutteli. Huomaa, että hänellä on kokemusta ja näkemystä. Itse yhdyn Hannan periaatteeseen että hyvin suunniteltu ja toimiva koti on aina kaunis. Ja oikeat aidot materiaalit luovat sen tunnelman.

Hannan oli tarkoitus puhua sisustuksen trendeistä, mutta hän ei pidä koko trendi sanasta. Trendit tulevat ja menevät ja ovat vain keino markkinoida erilaista tavaraa. Sen sijaan kauniit klassiset ratkaisut toimivat aina ja kestävät aikaa. Trendit syntyvät muutoksesta. Aina on joku tapahtuma – sota, Shakespearen syntymäpäivä, urheilutapahtuma - jonka ympärille syntyy trendi. Ihmisillä on muutoksen kaipuu ja siksi uusia trendejä syntyy ja luodaan jatkuvasti. Trendit näkyvät aivan kaikessa; muodissa, sisustuksessa, kosmetiikassa, autoissa… Tämän hetkinen trendi suosii luonnonmukaisuutta ja luontoystävällisyyttä koska pelkäämme luonnon puolesta. Luonnonkosmetiikka ja autoteollisuudessa vähäpäästöiset autot (tai ainakin yritys tehdä sellaisia) ovat esimerkkejä tästä.

Trendejä synnyttävät trendinenät jotka kulkevat maailmalla silmät auki katsomassa ja kuvaamassa mitä näkevät. Kun samantyyliset asiat nousevat esille toistuvasti eripuolilla maailmaa, siitä syntyy (synnytetään?) trendi. Kuten esimerkiksi rustiikki joka nyt on pinnalla. Trendit luodaan ja muokataan sitten sopimaan ympäristöönsä. Meillä pohjolassa ei toimi samat sävyt kuin Etelä-Euroopassa vaan meille tarjotaan trendikkäästä turkoosista se pohjoisen valoon paremmin sopiva sävy. Monesti trendit syntyvät seksuaalisten vähemmistöjen ja taiteilijoiden keskuudessa sillä heillä on rohkeutta olla sellaisia kuin itse haluavat ja tehdä niitä asioita mitkä ovat heistä mielenkiintoisia. He eivät välitä mitä muut ajattelevat ja sieltä nouseekin uudet ajatukset ja virtaukset. Toki jokainen voi oppia haistelemaan trendejä itse kun kulkee silmät auki ja avoimin mielin.

Hannan sanoin trendeillä ei ole mitään merkitystä. Tärkeintä on persoona. Se miten itse aistit ja koet asiat. Anna itsellesi herkkyyttä kuunnella itseäsi. Trendien kanssa kannattaa myös olla tarkkana. Hetken trendi voi toimia sohvatyynyssä tai verhoissa, jopa maalatussa seinässä, mutta suuret pinnat kuten lattiat ovat kauan ja niiden on tarkoitus kestää aikaa. Kivilattia on lähes ikuinen, se ei noudata trendejä.

Trendin lisäksi ’sisustuselementti’ oli sellainen sana jonka Hanna haluaisi vetää punakynällä yli, repiä irti paperista ja heittää takkaan. Kamaluuksien huippu onkin siis trendikäs sisustuselementti. Esine jolla ei ole mitään virkaa ja joka on pinnalla vain hetken. Sisustuksen lähtökohta tulisi olla siinä mitä tarvitaan ja mikä on käytännöllistä. Kodin pitää olla ennen kaikkea toimiva. Kun asioilla ja esineillä on paikkansa, kulkuväylät ovat jouhevia ja huonekalut ovat oikean kokoisia oikeissa paikoissa, toimiva tila palkitsee. Toimivassa kodissa voi sitten hifistellä väreillä ja materiaaleilla luoden sen oman persoonallisen silauksensa. Materiaaleissakin kannattaa kuitenkin muistaa käytännöllisyys. Luonnonmateriaalit kuten villa hylkivät likaa ja ovat kestäviä. Materiaalit ja väritkin noudattelevat trendejä. Kuten jo aikaisemmin mainittiin, niin luontotrendi kumpuaa luonnon muutoksesta ja siitä että olemme huolissamme ympäristöstämme. Sisustuksessa se tulee esille visuaalisesti erilaisina luonnonmateriaaleina tai luontokuoseina. Myös vihreä väri tuo luonnon sisälle.

Koska Hannalla on jo pitkä ura takana sisustustoimittajan työssä, on hän nähnyt erilaisten tyylien tulevan ja menevän. Valkoiset kodit ovat aina olleet enemmän tai vähemmän esillä. Ne ovat myös herättäneet sekä suurta ihailua että suurta ärsytystä. Hannan mielestä perusvalkoisen kodin sisustaminen ei ole vaikeaa, eli se ei vaadi kovin suurta taitoa. Toki valkoistakin voi käyttää monella tapaa ja myös hyvin elävästi yhdistellen sävyjä ja materiaaleja mikä vaatii jo taitoa. Helposti käy kuitenkin niin että valkoinen sisustus on hotellimainen ja kylmä ja tuo mieleen julkisen tilan. Sisustamisessa kannattaakin pelata erilaisilla väreillä, materiaaleilla ja pinnoilla. Niillä saa luotua tilaan tunnelmaa ja kerrottua tarinoita. Klassiset valinnat, kuten esimerkiksi kalanruotokuvioinen tammiparketti, kestävät aikaa ja ovat toimivia vuosikymmenestä toiseen. Isona pintana lattia määrittää kodin tyylin. Lattiaa ei myöskään uusita kovin usein tai helposti. Useammin uusitaan jopa keittiö. Lattiamateriaalin suhteen Hanna on aivan samalla linjalla minun kanssani – oikeaa puuta sen olla pitää. Laminaatin valokuva puusta ei lämmitä sen enempää jalkapohjaa kuin mieltäkään. Materiaali vaikuttaa koko tilan tunnelmaan. Myös keho ja mieli aistivat aidot materiaalit aivan toisella tavalla. Vertaa vaikka siihen miten luonto ja luonnossa kulkeminen vaikuttavat sinuun. Hanna kertoikin, että Suomen kauneinta kotia kuvattaessa heti sisään astuessa saattoi aistia talon tunnelman. Vanhat kuluneet puulattiat saivat heistä kaikista irti ihastuneita huokauksia. Miksi siis ihastelemme kauniisti kuluneita puulattioita mutta samalla pelkäämme laittaa puuta omaan kotiimme koska siihen voi jäädä elämisen jälkiä? Ensimmäinen ja toinen naarmu tai kolhu kirpaisevat, mutta viidennen jälkeen jo helpottaa. Ajan oloon lattia saa luonnetta ja kuluu kauniisti. Hanna kiinnittää kodeissa huomiota myös valoon ja siihen miten se kulkee kodissa.

Hanna sanoi hyvin, ettei kaikkea tarvitse paljon, vaan vähän riittää. Hän lainasi Harri Koskista joka oli sanonut Iittalan uuden malliston lanseeraustilaisuudessa ”Vain yksi kukkakin voi tuoda muutoksen”. Kannattaa välttää turhien tavaroiden hankkimista sillä jo niiden valmistus tuhoaa luontoa.

Suurin muutos kodeissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut makuuhuoneissa. Pelkistetyt laverit ovat vaihtuneet runsaisiin vuoteisiin joihin tuodaan kodikkuutta tekstiileillä. Makuuhuoneet ovat nyt myös avoimia muille. Ennen ovi oli kiinni kun vieraita tuli mutta nyt pariovet avaavat näkymän makuuhuoneeseen ja tyynyillä vuoratulle sängylle. Makuuhuoneen kalusteista yöpöytä on kuitenkin edelleen hyvin ruma kaluste. Mukavaa vaihtelua siihen saa esimerkiksi puupölkystä joka on helppo katkaista oikean korkuiseksi omaa vuodetta ajatellen. Kunhan muistaa laittaa pölkyn alle jonkin korokkeen, ettei tuore puu pilaa lattiaa.

Sisustuksessa pitää muistaa että ristiriidat tuovat siihen persoonaa. Tärkeintä on että itse pitää kodistaan, sitä ei tehdä muille. Jos sisustuksessa haluaa korostaa jotain asiaa tai esinettä niin se onnistuu tuomalla vierelle jotain mikä ei mitenkään liity siihen. Sisutuksessa kannattaa yhdistellä rohkeasti erilaisia asioita kuten pienikuvioista kukkatapettia rohkean raidan kanssa. Sisustukseen saa myös kontrastia tuomalla kokonaan uusilla tavaroilla sisustettuun huoneeseen yhden vanhan esineen. Ja sama toimii myös toisinpäin, vanhoihin perintökalleuksiin saa uutta ilmettä tuomalla niiden seuraksi esimerkiksi modernin valaisimen. Kerroksellisuus hävittää kylmyyden ja julkisen tilan tunnetta. Suuressa tilassa tilaa voi rajata erilaisiin alueisiin matoilla. Tärkeää on kuitenkin muistaa tarpeeksi suuri matto. Ruokapöydän alta kannattaa ennemmin jättää matto pois kuin laittaa sinne postimerkin kokoinen matto jolta tuoli tipahtaa lattialle kun sitä siirtää taaksepäin.  

Tämän hetken mikrotrendi ovat erilaiset niittymäiset kukat joiden hennot varret näkyvät maljakoiden lävitse. Asetelma voi koostua myös monista erilaisista maljakoista ja vaaseista joissa vain yhdessä on kukka. Tämän päivän luksusta ovat uniikit asiat kuten käsityö ja antiikki. Jotain mitä ei ole kellään muulla ja jota on vaikea saada. Käsityötaitoa kannattaa vaalia. Kontrastia ja persoonallisuutta voi luoda tuomalla uniikkeja piirteitä johonkin missä sitä ei ole ennen ollut, esimerkiksi hento pitsi betonissa. Trendikkäitä tällä hetkellä ovat myös erilaiset baarit ja baarivaunut sekä marmori sisustuksessa. Yksi ajan trendeistä on kasvit. Ulko- ja sisätilojen raja hämärtyy ja kasvit tulevat ulkoa sisälle ja huonekalut siirtyvät ulos. Monet ulkokalusteet ovat nykyään hyvin huonekalumaisia. Musta syrjäyttää valkoisen ja läpikuultava lasi näkyy kaikkialla; valaisimissa, maljakoissa, astioissa, sisustuselementeissä. Taiteen tehtävä on viedä ajatukset muualle, pois arjesta. Erilaiset tekstit sisustuksessa eivät mitenkään sykähdytä Hannaa.


Näin valtavasti asiaa kuulimme tunnin aikana ja olisimme mielellämme kuulleet lisää. Hanna on luonteva ja mukaansa tempaava puhuja. Toivottavasti tekin saatte tästä kirjoituksesta jotain vinkkejä kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi.