08 maaliskuuta, 2013

Anna huonekaluillesi toinen mahdollisuus

Tervareitissä oli tänään ekoteema ja kirjoitin lehteen juttua aiheeseen liittyen.

Toisinaan tekee mieli uudistaa koko kodin kalustus kerralla ja heittää vanhat menemään. Ei kannata kuitenkaan sännätä oikopäätä huonekalukaupoille, vaan katsoa olemassa olevia tavaroita sillä silmällä voisiko niitä piristää tai päivittää jotenkin. Monesti jo kerros maalia antaa uuden ilmeen. Maalaamista ei kannata arastella, oikeilla välineillä se sujuu helposti. Esimerkiksi Tikkurilan nettisivuilla on annettu hyviä työohjeita maalaamiseen ja niihin kannattaa tutustua ennen aloittamista.

Helppo konsti saada uutta ilmettä kotiin on vaihtaa kaappien vetimet tai verhoilla tuolin istuin uudelleen. Hauska tapa piristää tuolin tai pöydän ilmettä on maalata jalkoihin sukat. Näppärä voi myös virkata tai kutoa nämä. Lipaston laatikoiden etulevyt voi päällystää ylimääräisillä tapetinpaloilla tai maalata ne liitutaulumaalilla, jolloin laatikkoon voi kirjoittaa mitä sieltä löytyy. Liitutaulumaalilla voi maalata myös muita pintoja: kokeile esimerkiksi pöydän pintaa, tarjotinta tai kukkapurkin kylkeä. Askartelukaupoista liitutaulumaaleja saa nykyään monissa väreissä ja liitutaulua saa myös tarrana, jos ei halua maalailla. Kannattaa myös keksiä vanhoille tavaroille uutta käyttöä; vanhasta pöydästä voi sahata jalat matalammaksi ja uusi sohvapöytä on valmis. Voit myös kasata uusia huonekaluja yhdistelemällä erilaisia osia. Vanhasta pirtinpöydästä voi ottaa jalat ja ovesta tehdä pöytälevyn. Peilioven päälle kun laittaa vielä lasin niin sen alle saa kauniita kortteja tai muita muistoja.

Jos sinussa on nikkarin ainesta, niin voit toteuttaa suurempiakin projekteja. Vanhasta kirjahyllystä voi ottaa osan tuunattavaksi. Maalaa hyllykkö tai kaappi uudelleen ja verhoile sivut raakalaudalla jonka käsittelet kuultavalla puunsuojalla niin, että puun pinta jää näkyviin. Vetimiksi voi laittaa myös narua tai paksumpaa köyttä jonka sitaisee reilulle solmulle. Kannattaa myös miettiä voisiko huonekaluja käyttää eri tarkoitukseen kuin mihin ne on alun perin suunniteltu. Jakkaroista saat myös pieniä pöytiä. Pienen hyllykön voi kiinnittää seinälle tai laittaa siihen renkaat alle jolloin sen liikuttelu on helpompaa. Vanhaan lipastoon voi tehdä umpisokkelin, jolloin se näyttää erilaiselta ja uudelta. Pinnasängystä voi tehdä lapsille työpisteen: pohjan korkeutta on helppo säätää pienten puuhastelijoiden kasvaessa ja reunoihin voi kiinnittää erilaisia purkkeja kynille ja muille tarvikkeille.

Kodin uudistamisessa vain mielikuvitus on rajana. Jos tuntuu, ettei itse keksi mitä kaikkea voisi tehdä, kannattaa surffailla netissä ja hakea inspiraatioita toisten ideoista. Ja kun ideoita on enemmän kuin materiaalia, voi kierrellä kirpputoreja etsien esineitä, joille voi antaa uuden mahdollisuuden.

Vanhan pöydän uusi elämä

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut ulko-oven viereen pientä sivupöytää, johon voisi laskea avaimet ja muut tavarat käsistään kotiin tullessa. Koska pöytä tulee käytävän varrelle, päätin tehdä kapean, seinään kiinnitettävän pöydän. Varastossa oli tallessa vanhan ruokapöydän kauniit jalat ja jostain ylimääräiseksi jäänyt pala liimalevyä. Ensin mittailin pöydälle sopivan koon ja kavensin liimalevyn oikeisiin mittoihinsa sekä pyöristin kulmat. Pöydän jalat kiinnitetään neliskanttiseen kehikkoon, jonka toisesta laidasta sahasin sopivan mittaisen osan uutta pöytää kannattelemaan. Vanhat aikaisemmin maalatut osat kannattaa hioa kevyesti ja maalata pohjamaalilla ennen varsinaista maalausta jotta uusi maali kestää kauniina. Maalauksessa kärsivällisyys on valttia, on parempi maalata useampi ohut maalikerros kuin yrittää saada kerralla peittävä lopputulos. Paksu maalikerros rupeaa helposti valumaan ja näyttää ikävältä. Myös maalauskertojen välissä voi maalipintaa hioa kevyesti hienolla hiekkapaperilla. Parin maalikerroksen jälkeen pöytä oli valmis. Lopuksi se kiinnitettiin kulmaraudoilla seinään ja näin vanha pöytä – tai ainakin osa siitä - jatkaa elämäänsä.

Vanhan ruokapöydän jalat haettiin varastosta esille.

Valmis tuunattu pöytä toimii esineiden laskupaikkana mutta myös kivana sisustuksen yksityiskohtana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi.