07 lokakuuta, 2013

Sisusta valolla

Tervareitissä oli perjantaina Remonttiteema ja kirjoitin lehteen juttua aiheeseen liittyen.


Kotia sisustettaessa saattaa valon ja valaisinten merkitys unohtua. Kuitenkin onnistunut valaistus on se viimeinen silaus joka tuo kotisi parhaat puolet esiin. Valaisinta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen miltä valaisin näyttää kun se ei ole käytössä sekä siihen, miltä valaisin ja sen tuottama valo näyttävät kun valaisin on päällä. Valaisimen muodolla ja valonmuodostumisella on vaikutusta tunnelmaan. Himmeä lasikupu jakaa valon tasaisesti tilaan tuoden pehmeän tunnelman. Selkeälinjainen seinävalaisin taas puolestaan luo teräväpiirteisen valokeilan muodostaen valon ja varjon kontrastin. Valaisimen tyylillä voidaan siis joko jatkaa sisustuksen muuta tyyliä tai rikkoa sitä ja luoda särmää sisustukseen. Yksittäiset valaisimet voivat olla katseenvangitsijoita tai osa suurempaa kokonaisuutta. Muista himmennettävät valaisimet ja niiden antamat mahdollisuudet muokata valaistusta eri tilanteisiin sopivaksi. Valolla saa myös hullutella. Valitse hauskan mallisia valaisimia tai valaise jotain erikoista yksityiskohtaa sisustuksessa.

Valolla voi vaikuttaa myös tilan tuntuun. Pieni tila saadaan vaikuttamaan suuremmalta, kun valo suunnataan ylöspäin seinille tai kattoon, käytetään useita valaisimia ja niitä sijoitetaan myös huoneen nurkkiin. Suuri avara ja korkea tila puolestaan saadaan tuntumaan kodikkaammalta, kun valaistus ripustetaan mahdollisimman alas ja huoneen keskelle jolloin reunoille jää viihtyisää hämärää. Kauniita yksityiskohtia korostetaan kohdevalaisimilla ja pöytävalaisin voi olla osa asetelmaa. Huomioi myös ettei valo heijastu pinnoista häikäisevästi. Valaisinten sijoittelua kannattaakin miettiä ja kiinnittää huomiota niiden luomaan tunnelmaan. Muista myös valon värin vaikutus sisustukseen. Valon värilämpötila eli kelvin kertoo lampun tuottaman valon laadusta. Perinteinen hehkulamppu tuo lämmintä valoa joka muuttaa myös värejä. Uudet valonlähteet ovat sävyltään lähempänä päivänvaloa ja toistavat värit puhtaammin. Huomioi, että myös valaisimen varjostin vaikuttaa valon väriin. Värillinen varjostin muuttaa valon väriä ja sopiikin pieniin tunnelmavalaisimiin, ei niinkään yleisvaloa antaviin valaisimiin.

Paljon hyödyllistä tietoa valaistuksesta löytyy osoitteesta www.kodinvalaistus.fiValaistus eri käyttötarkoituksiin:
-          yleisvalaistus
perusvalaistus päivittäisiin askareisiin
-          epäsuora valaistus
pehmeämpi yleisvalaistus, heijastuu katon ja seinien kautta
-          työvalaistus
ei saa häikäistä, väri lähellä päivänvaloa (n. 5000-6000K)
-          kohdevalaistus
korostaa yksityiskohtia ja luo syvyysvaikutelmaa
-          tunnelmavalaistus
koristeellisia valaisimia ja kynttilän valoa

Yleisvalaistuksen lisäksi on hyvä olla päivänvalolampulla varustettu valaisin lukemiseen.
Eteisessä on kiinnitetty huomiota sisääntulon valaistukseen.
Naulakkoon on mukava jättää takki kun siinä on hyvä valaistus.


4 kommenttia:

 1. Hyödyllinen postaus, kiitokset siitä! :)
  Kysyisin yhtä asiaa ; tiedätkö mistä Suomessa saa ostettua pehmeän pinkkejä tai persikan värisiä hehku-/halogeenilamppuja?
  Esim. Ebaysta saisi tilaamalla mutta postarit noin 30 eur parille hehkulampulle... :/ joten siinä ei ole järjen häivääkään.
  Kova olisi hinku löytää tuollaisia pehmeämpää valoa tuottavia lamppuja näin talviaikaan, mutta mistään ei meinaa löytyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Teemu, mukava että jutusta on apua :)
   Äkkiä en osaa lamppuasiaan sanoa mitään, mutta sen verran mielenkiintoinen kysymys että pitää tutkiskella asiaa.

   Poista
  2. Anteeksi, että vastaus viivähti tänne saakka. Nyt alkavat jo päivät pitenemään siihen malliin ettei tunnelmavalolle ole niin tarvetta.
   Etsin lamppuja netistä ja löysinkin sähkötukun jonka valikoimiin kuului Rose ja Apricot värisiä lamppuja. Kysyin rautakaupasta voivatko he tilata niitä, mutta sitä vastausta odottelen edelleen...
   Nyt lamppualan liikkeessä käydessäni kysyin asiaa ja he kertoivat, että värillisiä hehkuja ei ole saatavilla. Johtuu kuulemma tästä lakimuutoksesta ettei hehkulamppuja saa enää myydä. Ilmeisesti kyselyä aina välllä on joten toivottavasti markkinoille tulee jotain vastaavaa.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi.