21 toukokuuta, 2013

Sisustus siirtyy sisältä ulos

Kirjoitan silloin tällöin kolumneja meidän paikalliseen lehteen Tervareittiin. Tänään julkaistiin kirjoitukseni jossa siirrytään nauttimaan kodin ulkotiloista.


Kelien lämmetessä ei enää malteta pysyä sisällä vaan auringon houkuttelemana elämä siirtyy ulos. Jotta ulkona voi viettää aikaa mukavasti, kannattaa miettiä myös pihan kalustamista mahdollisimman toimivasti. Onko tarkoituksena syödä ulkona tai istua nauttimassa auringosta ja hyvästä seurasta. Ruokailua ja ruuan valmistusta varten pihalle tai kuistille kannattaa varata riittävästi tilaa. Pöytä tuoleineen vaatii noin 3x3 metriä tilaa ympärilleen jotta pöydän ympärillä sopii liikkumaan samalla kun sen ääressä istutaan. Grillin vierelle on hyvä varata reilusti laskutilaa. Kahvihetkiä varten sopii pienempikin pöytäryhmä ja muutama kevyt tuoli tai matala leposohva. Kun pihan toiminnot on mietitty, on aika ryhtyä toteuttamaan. Tyylejä voi olla monia. Toinen jatkaa sisällä olevaa sisustuksen hillittyä linjaa myös ulos, toinen taas hulluttelee hieman. Tai päinvastoin, jos sisällä on värikästä ja runsasta niin pihan kalustus ja värimaailma voi olla hyvinkin pelkistettyä. Selkeitä ja yksinkertaisia pihakalusteita käytettäessä myös luonnon kauneus pääsee hyvin esille kun puutarhakalusteet eivät varasta huomiota. 

Terassin käsittelyssä on noussut suosioon harmaa puuöljy. Harmaa sävy antaa rauhallisen taustan kalusteille ja kasveille ja sopii monien värien kanssa. Kevään muotivärit pinkki, vaaleanpunainen ja keltainen sopivat myös ulos. Hehkuva pinkki ja hento vaaleanpunainen toistavat ruusujen ja pionien värejä ja keltainen tuo aurinkoa pilvisempäänkin päivään. Kuisteista ja parvekkeista voi tehdä sisätilan kaltaisia tiloja ulkokäyttöön tarkoitetuilla matoilla, tyynyillä ja torkkupeitoilla. Ulos on saatavana myös erilaisia jalallisia valaisimia jotka tuovat kodikasta tunnelmaa. Matolla, jalkalampulla ja verholla saat rajattua oleskeluryhmän ympärille suojaisan alueen jossa ulko- ja sisätilan raja hämärtyy. Erilaisilla aurinkokennovalaisimilla saat tunnelmaa ulos myös sinne minne sähköt eivät yllä.

Pihakalusteiden valikoima on laaja. Sohvaryhmän voi koota itselleen sopivaksi erilaisista palasista ja puun kaltaisesta artwoodista valmistettuun pöytään voi yhdistää polyrottinkiset tuolit. Pihakalusteiden hoito on nykyään helpompaa kuin koskaan. Metalliset ja polyrottinkiset kalusteet eivät vaadi muuta huoltoa kuin kevätpesun. Kuistin istutuksia varten on nykyään monia mahdollisuuksia. Erilaisten ruukkujen ja istutuslaatikoiden rinnalle on tullut monenlaiset istutussäkit. Säkkiin voi perustaa vaikka yrttitarhan josta on helppo napsia tuoreet yrtit salaatteihin ja ruuanlaittoon. Kasvatussäkeillä saa luotua rennon tunnelman kun taas ruukuilla saa selkeämpiä linjoja. Raskaiden keraamisten ruukkujen tilalle on tullut paljon erilaisia muovisia ruukkuja joista ei edes huomaa mitä materiaalia ne ovat. Ne ovat myös kevyempiä siirrellä ja kestävät käyttöä.

Toivottavasti kesästä tulee lämmin ja aurinkoinen jotta voimme viettää mahdollisimman paljon aikaa pihalla ja nauttia viihtyisiksi kalustetuista ulkotiloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi.